Våra hundar

Axa (Ludde Lumps Desiee' Delight)


Födelsedatum: 2006.03.09

Reg.Nr: S28522/2006


Kön: Tik

Färg: Svart med vitt tecken på bringan

Pälstyp: Storlockig

Uppfödare: LuddeLumps Kennel / Robert och Rose-Marie Näslund, Boden


Mer info om Axa hittar du här.



Soya (Nelum Himalis Coquette)


Födelsedatum: 2007.10.06

Reg.Nr: S69636/2007


Kön: Tik

Färg: Svart med vita tecken på bringan

Pälstyp: Smålockig

Uppfödare: Nelum-Himalis Kennel / Göran och Ritva Sjöström, Borgå, Finland


Mer info om Soya hittar du här



Ebba (Clayhill Etoile)



Födelsedatum: 2009.06.30

Reg. Nr. S48292/2009


Kön: Tik

Färg: Brun


Pälstyp: Storlockig

Uppfödare: Kennel Clayhill/ Gunnel och Joachim Svinhufvud, Lerberget


Mer info om Ebba hittar du här.



Flisa (Åbyfjordens Flisa)



Födelsedatum: 2016.07.20

Reg. Nr.SE46031/2016


Kön: Tik

Färg: Svart med vitt tecken på        bringan

Pälstyp: Storlockig

Uppfödare: Åbyfjordens kennel/   Jill Blomgren, Hunnebostrand



 Mer info om Flisa hittar du här.

Axa, Ebba och Soya





Vår Barbethistoria


Text: Joachim och Gunnel Svinhufvud


Gunnel: Mitt hundägande började med en egen Newfoundlandshund när jag var 16. Sedan följde tre labradorer som jag hade när jag träffade Joachim. Han hade bara haft taxar innan som barn och labbarna var och förblev bara mina. När vår äldste son Erik fick astma skyllde läkarna naturligtvis på hundarna, eller hunden för då hade vi bara en kvar. Vad gör man som förälder annat än sätter barnet främst och när det inte fungerade med omplacering av hunden hos min far fick min älskade Emma somna in.


Fyra år utan hund följde. När jag på sommaren 1994 träffade en dam som hade en storpudel och som berättade att hon egentligen var gravt allergisk mot hundar men tålde pudel så blev min hundlängtan för stor. Erik tålde också pudel visade det sig och det blev först en storpudelhane och 4 år senare en tik. Det blev några utställningar med pudlarna men vi insåg att en så extrem pälshund inte var något för oss.


År 2002 började jag spana in andra raser med pudelaktig päls och hittade både lagotto och spansk vattenhund. När det var utställning på Sofiero åkte vi dit för titta på hundarna och det var då vi fick se en Barbet för första gången. Kennel Aqualine ställde ut sin Monza, den första Barbeten i Sverige. Vi ställde oss genast i valpkö men tiden gick och tyvärr blev det inga valpar.


År 2006 fick jag till min oförställda glädje se att där var 2 Barbetvalpkullar registrerade under 2005. Jag sökte på nätet och hittade Kennel Ludde Lumps i Boden. Jag ringde Rose-Marie Näslund och ställde mig i kö för en valp. Hon hade 2 kullar på gång och den 9 mars födde Francheska 6 valpar. En av dem blev vår Axa (Ludde Lumps Desirée Delight).


Joachim: Axa kom med flyg tillsammans med Beata Näslund till Sturup. Resan hade gått alldeles perfekt och Axa hade hunnit bli mångas kelgris under flygfärden. Väl hemma i Lerberget så mötte välkomstkommittén upp i form av våra barn, samt storpudlarna Lukas och Sanna.

Axa blev omedelbart adopterad och accepterad av alla i omgivningen. För husets herre blev det sannerligen kärlek vid första ögonkastet och så har det förblivit.


Från att ha sett på hundarna som enbart mina så blev Joachim helt betagen av Axa. Han följde med på valp-, lydnads- och agilitykurser och när det blev utställningsdags var det han som var mest entusiastisk. När det år 2007 skulle bildas en Barbetklubb så åkte vi upp till Österbybruk och var med vid startandet av SBBK.

Joachims dotter Rebecka beskrev det hela väldigt väl i sin blogg ”Med åren har pappa gått från att vara något i stil med en djurens ovän till att bli sekreterare i en hundklubb” och vidare ”Antingen så är man ointresserad av djur eller så skaffar man tre hundar och beslutar sig att starta en kennel.”


År 2007 skulle Joachim fylla 60 i december. När jag föreslog en Barbetvalp i födelsedagspresent blev han eld och lågor. Det var den bästa gåva han kunde få och han uppskattade den verkligen!


Joachim:Redan innan Ritva och Göran Sjöström åkte till Frankrike för att para sin tik Elle med Vaillant, så hade vi framfört våra önskemål om att få köpa en tik i den händelse att mötet skulle bära frukt. Min hustru tyckte att det kunde vara en perfekt 60-års present till mig. Allting gick som det skulle och Gunnel och jag flög till Helsingfors när valparna blivit 5 veckor. Ritva och Göran hade redan från början lagt ut bilder på valparna på nätet. För oss var det ingen tvekan. Tiken med mycket vitt på bröstet var den vi skulle ha. Besöket på Nelum-Himalis Kennel i Borgå bekräftade bara den saken.


Sedan dök det upp problem när någon idiot försökte smuggla in en rabiessmittad Indisk hund till Finland. Förbud mot utförsel av alla valpar infördes omedelbart. Efter några dagar av intensiva kontakter med Finska och Svenska Jordbruksverket, så löste sig det hela.

Jag hämtade min present Soya (Nelum-Himalis Coquette) på Helsingfors flygplats den 2007.12.01.


År 2009 startade vi Kennel Clayhill i och med att Axa fick sin första (och enda) kull. Trots ett ultraljud som bara visade 3 foster födde hon 8 valpar mitt i värsta sommarhettan. En av valparna var vi bara tvungna att behålla och det blev vårt lilla bruna yrväder Ebba (Clayhill Etoile).


År 2011 fick Joachim uppleva att hans Soya fick sina 5 valpar på hans namnsdag den 20 mars. Så stolt han var över sina små barnbarn, nästan lika stolt som när han blev farfar och morfar.


År 2012 gick Joachim bort i cancer. Livet miste sin mening för mig men det måste ju gå vidare. Det har inte varit ett lätt beslut att fortsätta med kenneln utan Joachim, men efter mycket funderande och tvekan har jag gjort det ändå.


En sak som jag väldigt ofta tänkt på är hur många trevliga människor man träffar och lär känna när man har hund, framför allt när man har kennel. Man får vänner för livet.


Kennel Clayhill © 2009 • Östra vägen 9, SE-263 52 Lerberget • Gunnel 076-102 04 58 • info@kennelclayhill.se